Pakkasvoide. En ollut ajatellutkaan asiaa ennen kuin kävin tovi sitten itse ihoanalyysissä, jossa ihoni todettiin olevan couperosaan taipuvainen. Couperosalla tarkoitetaan kasvojen punoitusta, joka johtuu laajentuneista tai katkenneista hiusverisuonista. Esimerkiksi ihon paleltuminen aiheuttaa couperosaa.
Kasvojeni punakkuus ja helposti ilmaantuvat punaiset läikät ovat aina häirinneet minua ja aloin miettiä, voisinko ehkäistä tätä samaa ”vaivaa” lapsellani. Hänellä tuntuisi olevan aika samanlainen iho kuin minullakin ja etenkin talvella tosi kuivat poskipäät. Mietin, voinko suojata lapsen ihoa pakkaselta ja mieleen tulivat voiteet.
Aika nopealla googletuksella kuitenkin selviää, ettei pakkasvoiteita tulisi käyttää. Tämän tiedon vahvisti minulle Ihosairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Johanna Förster.
Nykytietämyksen mukaan pakkasvoiteita ei suositella käytettäväksi (lapsilla tai aikuisillakaan), sillä tietyissä olosuhteissa ne saattavat jopa lisätä paleltumariskiä. Jos iho kuivaa pakkasilla, on se parempi rasvata kotona sisällä lämpimässä esimerkiksi iltaisin ennen nukkumaanmenoa ja tarvittaessa aamulla hyvissä ajoin ennen uloslähtöä niin, että rasva on ehtinyt kunnolla imeytyä ennen kovaan pakkaseen menoa, Förster sanoo.
Paleltuman asteella on merkitystä. Paleltumisessa syntyvän kudosvaurion syvyys vaikuttaa siihen, jääkö paleltumasta jälkiä tai onko siitä myöhemmin haittaa. Pinnalliset paleltumat paranevat jälkiä jättämättä.
Okei, ei siis pakkasvoiteita ja mutta jotakin voidetta tuo lapsen korppuinen poskien iho vaatii ainakin iltaisin. Olen itse luottanut lapsen voitelussa Madaraan ja Bepantheniin. Bepanthen saattaa hoitaa kuivuuden parissa yössä, eikä voiteilla tarvitse läträtä jatkuvasti.
Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.